Lotus

Lotus


L.O.T.U.S.  is de afkorting voor: Landelijke Opleidingen Tot Uitbeelding van Slachtoffers

 

Lotus medewerkers zijn mensen die, na het behalen van hun Oranje Kruis EHBO diploma, een speciale opleiding van ongeveer anderhalf jaar hebben gevolgd om slachtoffers of acuut zieken zo goed mogelijk na te bootsen.

Hiervoor hebben zij ervaring in het:

Acteren (reageren zoals een slachtoffer / acuut zieke),

Grimeren (van verwondingen en / of huidskleuren, enz.) en het

Ensceneren (in scène zetten van een ongeval toedracht).


             

 

Opzet is de EHBO-er in opleiding en de gediplomeerde EHBO-er dichter bij de praktijk van de eerste hulpverlening te brengen, waarmee wordt bedoeld: aan de hand van de gedragingen van het slachtoffer en de antwoorden die het slachtoffer geeft op de vragen van de EHBO-er , kan geleerd worden vast te stellen wat het slachtoffer mankeert .Door medisch verantwoorde uitbeelding van het letsel kan de EHBO-er ook visueel waarnemen wat de verschijnselen van bepaalde letsels zijn door een juiste enscenering van de ongeval situatie kan de EHBO-er zich een voorstelling maken van wat er is gebeurd en kan de EHBO-er leren situaties te beoordelen en mogelijk gevaar te herkennen.

EHBO-ers worden door omgaan met Lotus slachtoffers minder van hun stuk gebracht bij het zien van wonden , bloed enz. , zodat zij beter in staat zijn eerste hulp te verlenen.

EHBO-ers leren slachtoffers te behandelen en dat alleen goed worden gedaan als men die handelingen regelmatig en met medewerking van Lotus slachtoffers heeft kunnen oefenen.

 

Een ieder die de opleiding voor Lotus slachtoffer wil volgen kan  informatie inwinnen bij het bestuur.

 

 

LOTUS       Afdeling Harlingen:               

                                                                                                                                                                                   

Dhr.     Luuk Sijtsma

Mw.     Angela Sietsema - Verkerk